dr. Baráti Ákos

Az egészségügyi veszélyhelyzet következtében előbb - utóbb számos cégtulajdonos, cégvezető, jogi vagy pénzügyi igazgató mentesül majd a mindennapi rutinszerű munkája alól. Ez az az idő, amikor érdemes lehet a társaság azon jogi és pénzügyi kérdéseiben rendet tenni, amire esetleg a hétköznapok során nem volt idő. Erre kínálunk az alábbiakban öt tippet. 

Jogi és adózási tippek kényszerszünet idejére

1.Szerződésmintáink átvizsgálása

Napi szinten mindenki számos szerződést tárgyal le és ír alá. Ezen szerződések nagy része korábban kialakított vagy másoktól átvett mintákon alapul. Sok esetben azonban – akár a cég életében, működésében beállt változások, akár valamely jogszabály módosítás miatt – ezen szerződésminták már nem naprakészek és átdolgozásra, átnézésre szorulnak. A lelassult üzleti tevékenység révén felszabaduló idő remek lehetőséget kínál, hogy ezen szerződéseinket szükség esetén frissítsük, és összhangba hozzuk a megváltozott működéssel. 

2. Működésünk egyes jogi és adózási kérdéseinek tisztázása

A mindennapi működés során számos társaság belefut olyan kérdésekbe, amelyek adózási vagy jogi vonatkozásai nem egyértelműek. Tekintettel a gyakori időnyomásra, sokszor átsiklunk ezen kérdések tisztázása fölött. Emiatt azok sokszor csak egy hatósági ellenőrzés során tisztázódnak – amikor már nagy a tét. Érdemes lehet ezért a várhatóan ingerszegényebb időszakban ezen folyamatainkat górcső alá venni. Ha pedig valamely kérdésben nem tudunk egyértelmű álláspontot kialakítani, célszerű lehet arról jogi véleményt, vagy akár hatósági állásfoglalást is kérni.

3. Cégstruktúra fejlesztése

Egy társaság növekedése, fejlődése során a cégtulajdonosok elsősorban az üzleti igényeknek akarnak megfelelni, emiatt háttérbe szorul annak megvizsgálása, hogy a cég szervezeti struktúrája megfelel-e még a cég tevékenységének. Márpedig egy kezdő cégre kialakított cégstruktúra már nem feltétlenül optimális egy komolyabb üzleti potenciállal rendelkező vállalkozás számára – sem adózási, sem vagyonvédelmi szempontból. Érdemes lehet ezért megvizsgálni a cég struktúrájának átalakítását. Hasznos lehet-e a cégek fölé holdingtársaságot beiktatni? Jó ötlet-e a cég egyes vagyonelemeit különálló társaságba vagy társaságokba kiszervezni? A várható kényszerpihenő ennek a végiggondolására remek lehetőséget biztosít. 

4. TAO kedvezmények igénybevétele

Számos vállalkozás működik úgy, hogy nincs tisztában azzal, milyen társasági adókedvezményeket vehet igénybe. Ráadásul, a mostani bizonytalan üzleti környezetben kétszeresen is jól jöhet egy adómegtakarítás. Szerencsére a május 31-ig esedékes társasági adóbevallásig pont elegendő időnk van arra, hogy áttekintsük: mely kedvezményeket tudjuk még igénybe venni. Szinte minden pénzügyi vezetőnek érdemes figyelmet szentelnie különösen arra, hogy nem jogosult-e a vállalkozása valamely K+F-kedvezmények vagy szellemi alkotásokhoz kapcsolódó „jogdíjkedvezmények”. A társaság működésének átvizsgálásával, egy kis gondolkozással és esetleg néhány dokumentum kiegészítésével könnyen lehetőség nyílhat ezen kedvezmények kihasználására.

5. Behajthatatlan követelések ÁFA-ja – talált pénz

Üzletileg mindig megrázó élmény, ha fizetésképtelenség miatt valamely ügyfelünk nem fizet. Ráadásul a régi szabályok alapján a nem fizető ügyfélnek kiállított számla ÁFA tartalmát is buktuk. A január 1-től hatályba lépett szabályok alapján azonban – szigorú korlátozásokkal – visszaigényelhetővé vált a behajthatatlan követelésekre jutó ÁFA összege. Érdemes lehet végiggondolni, hogy ez alapján mely számláink ÁFA tartalmát tudjuk visszaigényelni. Még fontosabb azonban, hogy április 21-ig – az Európai Bíróságnak a Porr-ügyben hozott döntése alapján – azon, behajthatatlan követelésekre jutó ÁFA összege is visszaigényelhető, amelyre a magyar jogszabályok nem nyújtanak lehetőséget. A határidő rövidségére való tekintettel érdemes ebben a kérdésben minél hamarabb elmélyedni.