logo

Ahány ház, annyi szokás – újra górcső alatt a települési adók

dr. Veres Dániel | 2023. június 6.
perjel
dr. Veres Dániel

2016-ban, amikor az önkormányzatok már bő egy éve élhettek a települési adók kivetésének lehetőségével, összefoglaltuk  ennek az újsütetű adóztatási lehetőségnek az addigi tanulságait. Akkor nagy reményekkel vártuk, mit hoz a jövő, meddig ér az önkormányzatok adóztatási kreativitása. De mi is történt a giccsadóval, a pónilóadóval és társaival? Jó pár év elteltével ismét eljött az ideje, hogy szemlét tartsunk a települési adók háza táján.

SAFE-ben az érték: új fejezet a start-up befektetésben?

dr. Enzsöl Tamás | 2023. május 19.
perjel
dr. Enzsöl Tamás

A SAFE-re keresztelt szerződéstípus az Egyesült Államokban már évtizedek óta megkönnyíti a tőkebevonást frissen alakult, magas jövőbeni potenciállal rendelkező cégekbe. Mindeközben a magyar jogszabályok alatt ugyanezt csak macerásan és kerülőúton lehet jelenleg megvalósítani. Ezt a hiányt igyekszik pótolni azonban egy nemrégiben benyújtott törvénymódosítás-javaslat.

Címkék:
szerződések

Itt az új, egységes kriptoszabályozás

dr. Bibók Balázs | 2023. április 28.
perjel
dr. Bibók Balázs

Hosszas várakozás után 2023. április 20-án az Európai Parlament megszavazta a kriptoeszközök piacairól szóló ún. MiCA rendeletet, amely az ezt a területet lefedő első, átfogó szabályrendszer lesz az Unión belül. Az viszont még egyelőre kérdéses, hogy az új rendelet milyen hatással lesz a kriptopiacra.

Zaklatták a munkahelyén? Most minden napvilágra kerül(het)

dr. Nagy Dóra Ágnes | 2023. április 12.
perjel
dr. Nagy Dóra Ágnes

Az Országgyűlés által tegnap elfogadott törvény értelében valamennyi, 50 főt meghaladó vállalkozás köteles lesz decembertől visszaélés-bejelentési rendszert alkalmazni. Nem várhatnak eddig a 250 főt foglalkoztató munkáltatók, nekik ugyanis 60 nap múlva rendelkezniük kell a bejelentési rendszerrel. Kérdés természetesen, hogy a cégek a szabályozást egy újabb felesleges adminisztratív nyűgnek élik-e meg, vagy az valóban belső vizsgálatok lavináját fogja-e elindítani.

2023-as ellenőrzési tervek – megy a NAV a piac után

dr. Barta Péter | 2023. március 29.
perjel
dr. Barta Péter

Nemrég tette közzé az adóhatóság a 2023-as ellenőrzési tervét, amelyből látszódik, hogy az adóhatóság gyorsan alkalmazkodott a piaci változásokhoz. Míg az ellenőrzések fókuszában idén is a jól működő slágerszegmensek és a nagy adózók állnak, komoly szerepet kap a támogató eljárás és egyéb érdekes irányok is kirajzolódnak.

Ne várd a májust… mert transzferár-dokumentációt kell készíteni

dr. Gondi Anilla | 2023. március 8.
perjel
dr. Gondi Anilla

Egy közelmúltban megjelent jogszabály jelentősen módosított a kapcsolt vállalkozások közötti transzferár-dokumentáció egyes szabályain. Ez már most májusban fejfájást fog okozni a vállalkozásoknak, hiszen az évzárással együtt a transzferár-dokumentálás problémájával is egyszerre kell szembenézniük. Mindeközben egyre jobban felértékelődik a csoportos társasági adóalanyiság jelentősége.

Címkék:
transzferár

Különadó, pótadó, hozzájárulás – számottevően nőtt az adónemek száma

dr. Fehér Tamás | 2023. március 2.
perjel
dr. Fehér Tamás

A 2022-es év társadalmi-gazdasági változásai megtörték a régóta csökkenő trendet, és a tavalyi évben 51-ről 59-re nőtt az adónemek száma. Bemutatjuk az újdonságokat. 

 

BONYOLÓDNAK A CÉGCSOPORT-ÁTSTRUKTURÁLÁSOK

Dr. Erdősy Zsóka | 2023. február 14.
perjel
Dr. Erdősy Zsóka

Társaságcsoportok átszervezésének sokszor képezi részét a csoportba tartozó ingatlanok kiszervezése. Ez a feladat már eddig is precíz tervezést igényelt, ám egy január 1-jén hatályba lépett új illetékszabály még több fejtörést okozhat.

Címkék:
cégcsoport, illeték
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

Szeretné megkapni szakmai cikkeinket?