logo

Ne várd a májust… mert transzferár-dokumentációt kell készíteni

dr. Gondi Anilla | 2023. március 8.
perjel
dr. Gondi Anilla

Egy közelmúltban megjelent jogszabály jelentősen módosított a kapcsolt vállalkozások közötti transzferár-dokumentáció egyes szabályain. Ez már most májusban fejfájást fog okozni a vállalkozásoknak, hiszen az évzárással együtt a transzferár-dokumentálás problémájával is egyszerre kell szembenézniük. Mindeközben egyre jobban felértékelődik a csoportos társasági adóalanyiság jelentősége.

Címkék:
transzferár

Különadó, pótadó, hozzájárulás – számottevően nőtt az adónemek száma

dr. Fehér Tamás | 2023. március 2.
perjel
dr. Fehér Tamás

A 2022-es év társadalmi-gazdasági változásai megtörték a régóta csökkenő trendet, és a tavalyi évben 51-ről 59-re nőtt az adónemek száma. Bemutatjuk az újdonságokat. 

 

BONYOLÓDNAK A CÉGCSOPORT-ÁTSTRUKTURÁLÁSOK

Dr. Erdősy Zsóka | 2023. február 14.
perjel
Dr. Erdősy Zsóka

Társaságcsoportok átszervezésének sokszor képezi részét a csoportba tartozó ingatlanok kiszervezése. Ez a feladat már eddig is precíz tervezést igényelt, ám egy január 1-jén hatályba lépett új illetékszabály még több fejtörést okozhat.

Címkék:
cégcsoport, illeték

Külföldi bankszámlák – amikor a NAV támogat

dr. Gondi Anilla | 2023. február 7.
perjel
dr. Gondi Anilla

Azok közül, akik külföldi bankszámlán tartanak vagyonokat vagy realizálnak jövedelmet, sokan kaptak mostanában invitálást a NAV-tól egy támogató eljárásra. Egy NAV meghívó sosem kellemes, még akkor sem, ha a támogatás a célja. Vagy nincs mitől félni?

Nettó vagy bruttó az illetékalap? Eldőlni látszik

dr. Bihari Levente | 2023. január 25.
perjel
dr. Bihari Levente

Áfát is tartalmazó ingatlanvételár esetén a gyakorlatban számos esetben merült fel a kérdés: az ingatlan bruttó vagy nettó vételárát kell-e megjelölni forgalmi értékként az illeték kiszabásához. Még ha ez hivatalosan még mindig nem lett megerősítve, eldőlni látszik a kérdés – szerencsére a nettó vételár javára. 

Az a gyanús, ami nem gyanús – jobban kell figyelniük a munkáltatóknak

dr. Nagy Dóra Ágnes | 2023. január 12.
perjel
dr. Nagy Dóra Ágnes

Sokakhoz eljutott már a hír, hogy január 1-jétől jelentősen változtak a Munka Törvénykönyvének (Mt.) szabályai. A sok változás közepette azonban többeknek elkerülheti a figyelmét egy olyan újdonság, amely sokszor hozhatja kellemetlen helyzetbe a munkáltatókat: a munkáltatót terhelő bizonyítási kötelezettség kiszélesedése.

Címkék:
MRP, munkajog

Jogdíjkedvezmény szoftverfejlesztőknek: szélesebb, mint gondolnánk

dr. Gondi Anilla | 2022. december 16.
perjel
dr. Gondi Anilla

A szoftverfejlesztéssel foglalkozó társaságok körében elterjedt üzleti modell, hogy nem saját termékük fejlesztését végzik, hanem más cégek megrendelésére nyújtanak szoftverfejlesztési szolgáltatást. Azt viszont kevesen tudják ezen cégek közül, hogy ebben az esetben is éppúgy igénybe tudnak venni adókedvezményt, mintha saját célra fejlesztenének.

Ki fizeti a pernyertes ügyvédjét?

dr. Dobos Zoltán | 2022. december 2.
perjel
dr. Dobos Zoltán

Aki még soha nem pereskedett, az talán magától értetődőnek veszi, hogy a pernyertes fél perköltségeit a pervesztes fizeti. Egy per lezárása után a pernyertes mégis könnyen azzal szembesülhet, hogy a győzelme bizony pürrhoszi volt, és komoly költségei maradnak térítés nélkül. Milyen hatásai vannak a jelenségnek az üzleti életre, és hogyan kezeljük ennek kockázatait?

Köszönjük feliratkozását! Küldtünk Önnek egy e-mailt, a folyamat véglegesítéséhez kérjük ellenőrizze a postafiókját.

Feliratkozom a hírlevélre

Szeretné megkapni szakmai cikkeinket?

Köszönjük feliratkozását! Küldtünk Önnek egy e-mailt, a folyamat véglegesítéséhez kérjük ellenőrizze a postafiókját.